Sapnas 2022.03.14

Sapnuoju, kad gaunu labai sudėtingą užduotį. Man reikia perskaityti labai daug knygų apie meną, kultūrą, politiką, taip pat daug visokių fantastinių knygų, ir karts nuo karto parengti ataskaitas, kurios gali paaiškinti kas yra valstybei naudingi žmones, o kas – nelabai; arba iš kur gali kilti valstybei grėsmė.

Apsimetu, kad dirbu valstybiniam archyve, tačiau tik dėl akių. Iš tiesų dirbu greičiausiai VSD, nors pats nesu dėl to tikras, nes mano tikrasis darbdavys niekad nepasirodo, aš tik gaunu užduotis ir atlyginimą. Taip pat dar studijuoju VU KF, bet nežinau, ar irgi tik dėl akių, nes iš viso KF su manim bendrauja tik prof. Domas Kaunas.

Dažniausiai, kai gaunu užduotis, labai tingiu skaityti knygas, todėl kviečiu susitikti Jonę S. Jai sakau, kad imsiu iš jos interviu, bet iš tiesų ji žino, kad ji man padeda dirbti VSD. Dažniausiai susitinkam kokioje nors viešoje vietoje, restorane ar kavinėje, aš atsinešu krūvą lapelių su įvairiais klausimais, įjungiu diktofoną telefone ir mes pradedam kalbėtis.

Šiandien irgi esam susitarę susitikti – susitinkam naujai atsidariusioje Pizza Verde ties Trakų/Pylimo g. kampu. Bet kai nuvykstu ten, žmonių pilna, tai galvoju, kad kol užsisakysiu picą, kol ją pagamins, tai mes būsime jau ir interviu baigę. Jonės dar nėra, aš sukinėjuosi nerasdamas sau vietos. Pagaliau pamatau ją – ji sėdi su tokiom dviem gotėm, jos atrodo jaunesnės už ją. Prieinu, pasisveikinu, o tos gotės tai tik dėl vaizdo – Jonė pamoja joms ranka ir jos iškart pasišalina.

Aš prisėdu, sakau, kad picos greičiausiai nesulauksim, Jonė sako, kad ne picos valgyti čia susirinkom. Įjungiu diktofoną, pradedu klausinėti.

Ką Jūs manote apie menininko ODF darbus? Ką jis jais nori pasakyti visuomenei?

Ar galime tikėtis, kad rašytojo Sterlingo kūryba išjudins visuomenę?

Kodėl taip manote?

Kaip vertinate Lietuvos kultūros indėlį į galimą perversmą valstybėje?

Ir t.t.

Jonė kalba ilgais sakiniais, naudoja daug negirdėtų žodžių, ir kiekvieną kartą, kai transkribuoju tuos interviu, galų gale tampa nelabai ir aišku, kas yra blogiečiai, kas – geriečiai, ir iš kur gali kilti grėsmės valstybei, todėl galutinėje išvadoje parašau, kad valstybei pavojus negresia.

Kiekvieną kartą, kai imu interviu iš Jonės, kažkuriuo metu ji slapta pasišalina. Štai ir dabar – vos nusisukau kažkur, atsisuku – o jos jau nėra. Iš tiesų aš nežinau, kas ji tokia, kam dirba, kokie jos tikslai. Ar gali būti, kad ji irgi iš VSD? Be to šiandien jos nosis buvo tyčia pailginta, nuo ko ji slepiasi, kodėl bijo būti atpažinta?

Grįžtu į archyvą ir pradedu transkribuoti interviu. Po to, kai jau esu baigęs, ištraukiu tuos lapelius su klausimais, ir tik dabar pamatau, kad Jonė kažką ranka ant tų lapelių dar prirašė. Skaitau:

Turinys neatitinka logikos

Įrašo “Sapnas 2022.03.14” komentarų: 1

Parašykite komentarą